Najważniejsze zasady magazynowania mrożonek - greenyard.group
for a healthier future
Najważniejsze zasady magazynowania mrożonek

Utrzymanie świeżości, jakości i zapobieganie namnażaniu się drobnoustrojów to najważniejsze założenia procesu mrożenia. Pod wpływem niskiej temperatury warzywa i owoce, ryby, owoce morza, mięso, pieczywo mogą dotrzeć do klientów i konsumentów z zachowaniem najwyższej jakości mimo upływu czasu od momentu zbioru. Magazynowanie mrożonek odgrywa w tym procesie bardzo ważną rolę, ze względu na utrzymywanie kontrolowanych warunków dopasowanych do rodzaju produktu. Jako Greenayrd Logistics Poland dbamy o to, by mrożenie miało pozytywny wpływ na artykuły spożywcze i zapewniało bezpieczeństwo konsumentom, stosujemy kilka zasad, o których Ci opowiemy.

Właściwa temperatura przechowywania mrożonek

Co to znaczy? Mroźnia w każdym centrum logistycznym naszej firmy jest przystosowana do zapewnienia temperatury do -22o C. To temperatura optymalna do przechowywania warzyw i owoców oraz pozostałych produktów spożywczych. Wahania temperatury mają negatywny wpływ na jakość produktu, dlatego nasze systemy kontroli stale monitorują warunki w magazynach mroźniczych.

Izolacja magazynu i wydajne systemy chłodnicze

Oba elementy mają na siebie bezpośredni wpływ. Dobra izolacja termiczna połączona z zaawansowanymi systemami chłodzenia pozwala obniżać koszty eksploatacji. Mroźnia składowa lub magazyny generują mniejsze koszty, co przekłada się na zwiększenie konkurencyjności produktów. Kontrolowane warunki zapewniają też stabilne magazynowanie.

Opakowania jednostkowe i zbiorcze

Owoce i warzywa muszą być przechowywane w opakowaniach izolujących od wilgoci. Przenikanie jej do środka mogłoby doprowadzić do zniszczenia produktów. Dodatkowo magazynowanie mrożonek wymaga zabezpieczania artykułów w opakowaniach zbiorczych i jednostkowych zależnie od oczekiwań klienta. Separacja pozwala unikać przenikania się zapachów.

Oklejanie etykietami, co-packing i identyfikacja towaru

Proces logistyczny mrożonych warzyw i owoców wymaga precyzyjnego identyfikowania produktów. W Greenayrd Logistics Poland wykonujemy co-packing, etykietowanie oraz usługi dodatkowe związane z przechowywaniem, pakowaniem, zabezpieczaniem i wysyłką mrożonek. Dzięki tym procedurom magazyn mroźniczy jest pod ścisłą kontrolą.

Najwyższy poziom higieny i doświadczony personel

Kontrolowane warunki w mroźniach pomagają zachować bezpieczeństwo i odpowiednią higienę składowania produktów. Nie zmienia to faktu, że nasze chłodnie kontenerowe i przestrzenie mroźnicze są cyklicznie dezynfekowane. Zespół otrzymuje aktualne wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności, co pozwala zachowywać najwyższe standardy bezpieczeństwa.

Rodzaje mroźni i dopasowanie ich parametrów do produktu

Do prawidłowego przechowywania produktów spożywczych jest potrzebna odpowiednia przestrzeń magazynowa. W naszej firmie stawiamy przede wszystkim na mroźnie składowe. To wielkopowierzchniowe i wysokie przestrzenie mroźnicze, w których magazynowanie produktów odbywa się w formie tzw. niskiego, średniego i wysokiego składowania. W ten sposób personel ma o wiele łatwiejszy dostęp do produktów, co wpływa na lepsze zarządzanie zasobami magazynowymi.

Magazyn mroźniczy zawsze jest utrzymywany w konstrukcji zamkniętej. To pozwala kontrolować temperaturę, wilgotność powietrza oraz zapobiegać dostępowi osób nieupoważnionych. Dzięki wybraniu składowania wielopoziomowego oszczędza się miejsce i ułatwia dostęp do towaru.

Wszystkie powierzchnie mroźnicze można podzielić też według wysokości panującej w nich temperatury. Najczęściej mowa o mroźniach:

Innym typem mroźni są chłodnie kontenerowe. Zapewniają idealne warunki do transportu i spedycji produktów głęboko zamrożonych i poddanych mrożeniu szokowemu. W Greenayrd Logistics Poland używamy tego rodzaju mroźni transportowych do dystrybucji, transportu krajowego, międzynarodowego i morskiego.